Reklama
 
Blog | Jan Gregor

Referát z Hradiště: Cvičení v zenu

I tak sympatická akce typu filmové školy klade občas značné nároky na psychiku. Oproti Karlovým Varům sice odpadají starosti s ranním sháněním lístků, fronty se ale před sály tvoří stejně...

Odhadnout míru přitažlivosti snímku, zkombinovat ji s velikostí sálu a vypočítat časovou rezervu, se kterou se musíte vydat do kina, abyste vás ještě pustili dovnitř – to je úkol, na kterém se ukazují zkušenosti festivalových harcovníků. Já osobně jsem včera ve třech ze čtyř případů neuspěl a do přeplněného kina se nevešel, v případě půlnoční projekce japonského pinku filmu Dárek na rozloučenou to bylo skutečně o pubický chlup.

 

Člověk ale v takovém případě nesmí podléhat marnosti. Stany kolem Hvězdy nabízejí spoustu jiného vyžití, v mnoha případech také kulturního. Například ve stanu časopisu Cinepur uspořádali včera takřka věrnou kopii kultovního pořadu Videostop. Moderátor sice neměl pověstný knír, ale Rosákův šarm mu nescházel. Tři dvojice se v lítém boji utkali o hodnotné ceny, nejvíce zabodovala slečna z týmu B při ukázce ze Zemanova Barona Prášila. Na otázku, kdo že v tomto filmu ztvárnil titulní roli, hrdě zahlásila, že Čestmír Kopecký.

Reklama

 

Neděle budiž vyhlášena za den česko-rumunského přátelství. Aspoň můj dnešní program bude celý vyhrazen kinematografii, o jejíž nečekané, ale zasloužené renesanci bude v Redutě pojednávat přednáška Mircey Dana Duty. Půjdu se na ni podívat, aby mi osvětlila, jak je možné, že v Rumunsku vyrostla v posledních letech tak silná filmařská generace. Jistě to bude částečně díky státní podpoře filmu, ale takhle jednoduše ta rovnice zcela jistě nestojí. Každopádně až si půjdu večer užít syrové komorní drama o milostném trojúhelníku Radua Munteana Úterý po Vánocích, budu už možná moudřejší a budu tušit, jak je možné, že v Rumunsku vznikají tak realistické, autentické a emotivní filmy, kterým ty naše nesahají ani po paty.

 

A chci dnes vidět také dva ceněné dokumenty- eseje hosta filmovky Andreie Ujici. Vlastní životopis Nicolae Ceaucesca je tříhodinová montáž záběrů z diktátorova života, která lépe než historické traktáty osvětluje jeho povahu i povahu jeho režimu. A pohled na turbulentní ruské dějiny z kosmického nadhledu nabízí film o životě na orbitální stanici s názvem Svět v Miru. Takže Miru čest. A Kopeckému zvlášť.